Stoom Kuil Oven (pit-oven)
Een (stoom) kuiloven is een oeroude manier om een maaltijd te bereiden, deze kuilovens worden door de mens al duizenden jaren toegepast.
Tegenwoordig worden deze ‘(steam) Pit Ovens’ nog steeds gemaakt op diverse plekken in de wereld,
In bijv Nieuw Zeeland wordt deze oven een Hangi wordt genoemd en op Hawaï, daar wordt deze oven een Imu of Umu genoemd, in beide talen betekent het zoiets als "gat in de grond", op Kreta kom je deze oven en z'n gerechten tegen als 'kleftiko'.

De Stoom Kuil Oven (Doe Het Zelf)
In een kuil in de grond wordt een vuur gemaakt, hierin verhit je stenen, die de warmte vasthouden ,als de kuil en de stenen heet zijn moet je snel werken, zodat je weinig warmte en stoom verliest.
Maak van de helft van de hete stenen een ‘vloer’, op deze ‘vloer’ leg je een laag verse vochtig onbespoten vegetatie, hierop komt de verzorgde maaltijd.
Nu bouw je snel de oven af, in omgekeerde volgorde, je maaltijd wordt a.h.w. ‘ge-sandwiched’ tussen hete stenen en verse vegetatie, daarna sluit je de oven met een laag vegetatie met daarop een gewoven (jute) doek.
De uitgegraven grond schep je op de juten doek als ovendeksel.
De stoom wordt gemaakt door de hete stenen en `t vocht van verse vegetatie en kruiden, je kunt evt. nog extra vocht(en smaak) toevoegen bijv; water of Trappist…………gebruik je fantasie !
Controleer na 1 uur of de oven geen warmte of stoom ‘lekt’.
De bereidingstijd is afhankelijk van allerlei factoren zoals, kwaliteit van de oven, hoeveelheid voedsel, seizoen, etc..
Maak een kuiloven nooit te vroeg open ! eenmaal geopend verlies je alle warmte en stoom.
In een kuil in de grond wordt een vuur gemaakt, hierin verhit je stenen, die de warmte vasthouden ,als de kuil en de stenen heet zijn moet je snel werken, zodat je weinig warmte en stoom verliest.
Maak van de helft van de hete stenen een ‘vloer’, op deze ‘vloer’ leg je een laag verse vochtig onbespoten vegetatie, hierop komt de verzorgde maaltijd.
Nu bouw je snel de oven af, in omgekeerde volgorde, je maaltijd wordt a.h.w. ‘ge-sandwiched’ tussen hete stenen en verse vegetatie, daarna sluit je de oven met een laag vegetatie met daarop een gewoven (jute) doek.
De uitgegraven grond schep je op de juten doek als ovendeksel.
De stoom wordt gemaakt door de hete stenen en `t vocht van verse vegetatie en kruiden, je kunt evt. nog extra vocht(en smaak) toevoegen bijv; water of Trappist…………gebruik je fantasie !
Controleer na 1 uur of de oven geen warmte of stoom ‘lekt’.
De bereidingstijd is afhankelijk van allerlei factoren zoals, kwaliteit van de oven, hoeveelheid voedsel, seizoen, etc..
Maak een kuiloven nooit te vroeg open ! eenmaal geopend verlies je alle warmte en stoom.
Toepassingen
Een kuiloven is bij uitstek geschikt voor de bereiding van grotere hoeveelheden voedsel voor een grote groep mensen zoals bijv. evenementen, teambuilding, bruiloften, verjaardagen, bedrijfsfeesten, dorps-en gemeenschapsfeesten, etc.
Maar zeker ook leuk voor een kleine maaltijd, bijv. kip
Je kunt in een kuiloven heel verschillende producten bereiden:
-Vlees, bijv.; (speen)varken, (Halal) lam/schaap, konijn, kip, etc.
-Vis, schelp en schaaldieren.
-Vegetarisch, bijv. (vergeten) groenten, aardappels, reuben, wortel, uien,
Deze producten kunnen soms ook in combinatie worden bereid.
Een kuiloven is bij uitstek geschikt voor de bereiding van grotere hoeveelheden voedsel voor een grote groep mensen zoals bijv. evenementen, teambuilding, bruiloften, verjaardagen, bedrijfsfeesten, dorps-en gemeenschapsfeesten, etc.
Maar zeker ook leuk voor een kleine maaltijd, bijv. kip
Je kunt in een kuiloven heel verschillende producten bereiden:
-Vlees, bijv.; (speen)varken, (Halal) lam/schaap, konijn, kip, etc.
-Vis, schelp en schaaldieren.
-Vegetarisch, bijv. (vergeten) groenten, aardappels, reuben, wortel, uien,
Deze producten kunnen soms ook in combinatie worden bereid.